Valoració del mig any de tancament del Park Güell

Ja ha passat més de mig any des que el 25 d’octubre l’accés al Park Güell deixés de ser públic i gratuït. En aquests mesos d’hivern, corresponents amb la temporada baixa turística, la Plataforma ha estat a l’expectativa, observant, prenent notes, fent fotografies i parlant amb la gent per tal de ressituar el nostre discurs en un context de tancament. I el cert és que ja ens veiem amb força i decisió per fer una valoració inicial del que ha suposat la posada en marxa del tancament, sobretot veient les dinàmiques al parc en les últimes setmanes.I les notícies no són gens alentidores. La situació, un cop arribat el bon temps i passat els mesos de desconcert i novetat, és lamentable.

És innegable que el tancament ha tingut repercussions en el parc pel que fa al número de visitants de la zona tancada. Sí, òbviament hi ha menys persones coincidint a l’interior del perimetre de pagament. Però això no vol dir ni de bon tros que s’hagin sol·lucionat els problemes al·legats per l’ajuntament per justificar el tancament i pagament del parc. I tampoc vol dir que la resta del parc i dels barris del voltant hagin patit els efectes derivats d’aquest tancament.

El parc continua essent visitat de forma massiva. S’ha començat a notar a partir de Setmana Santa. Les aglomeracions no es troben a la plaça de la Natura (pràcticament buida a totes hores) com abans però si al passeig de les Palmeres i als accessos del carrer Santuari de Sant Josep de la Muntanya i a la nova entrada del carrer Olot, on es formen cues considerables. També hem vist com, malgrat els esforços dels trenta-mil guardes de seguretat a l’interior, encara hi ha gent que puja a la salamandra i als murs. I parlant del desgast que suposaven els turistes i que va servir de justificació per tancar el parc, potser que parlem de La casa del Guarda, que ha passat de ser una petita joia a rebre un impacte brutal, desperfectes inclosos.

Imatge

Les activitats informals ja no “embruten” la imatge purificada de l’obra de Gaudí. Dins està tot més net que una patena. Però aquestes les trobem de forma cada cop més visible als carrers de la Salut i a les parts perifèriques del parc. Aquelles zones que, suposadament, quedaven alliberades de la massificació turística i podien ser destinades pel gaudi dels veïns. Doncs no. Òbviament, tal i com vam denunciar en el seu moment, el tancament i control de la zona tancada i rodalies ha provocat la intensificació d’activitats informals a les zones perifèriques que es nodreixen, val a dir, de la major presència de visitants que pul·lulen ociosos per aquestes zones a l’espera que els toqui el torn per visitar la gàbia que els tenen preparats. Parlant d’entrades, es respecta el límit de 400 visitants d’entrada cada mitja hora. Però òbviament, se n’acumulen bastants més al bar de baix preguntant-se si ja s’ha acabat la visita i no saben ben bé què hi fan allà.

Hem descobert els motius de les presses en la millora del paviment del passeig de les Palmeres i dels viaductes. I és que aquestes vies amples, camins del parc, són avui carreteres per on serveis de seguretat i manteniment passegen els seus vehicles a tota velocitat, amb el risc gens menyspreable que suposen per les persones i infants que passegen tranquil·lament pels carrers.

Amb el tancament i les modificacions a l’espai viari han sorgit nous conflictes com els de la parada de taxis del carrer Marianao. L’escola Reina Elisenda ha engegat una campanya contra la parada de taxis. Una seqüela del tancament, sens dubte, que l’ajuntament molt segurament sol·lucionarà de forma matussera com ho porta fent fins ara, adjudicant la “veu dels veïns” al primer que es posi de part seva.

Imatge

Cal denunciar també, per una banda, la total inactivitat de la “taula de treball” del Park Güell que, com van insinuar, havia de servir per avaluar la gestió ulterior al tancament. La Taula ni està, ni se l’espera. Total, pel que ha servit… Per altra banda, i això ja no és notícia, denunciar la manca total i absoluta de disponibilitat de les dades d’explotació pel que fa al detall dels números de visita i de la balança pressupostària de la gestió del parc, un negoci que està en les mans opaques de B:SM. Com a detall, el govern municipal no ha gosat posar a votació l’aprovació dels pressupostos de B:SM en el ple del 09/05.

Seguirem treballant per fer una valoració profunda després de l’estiu. Seguirem parlant amb els actors del parc, amb els partits, amb entitats i amb qui faci falta. No cessarem en la nostra lluita per evidenciar el que ha estat un greu error i un precedent per altres llocs a la ciutat. Cal recordar que des que es va tancar el Park Güell hem deixat de tenir accés públic i gratuït als Pabellons de l’Hospital de Sant Pau i al Castell de Montjuïc. Apostes pel següent espai a tancar?

Plataforma Defensem el Park Güell

Deixa un comentari