En defensa del Park Güell

[article publicat a l’ Independent de Gràcia, 472]

El passat dia 15 de febrer es publicà a Europa Press la notícia de l’aprovació del projecte de tancament del Park Güell. Una mesura que suposarà el control d’accés a la zona monumental del parc. Pel que fa als detalls, a la Plataforma Defensem el Park Güell ens importen ben poc: volem mantenir el Park Güell públic i gratuït per a tothom.

Creiem que el tancament atempta contra el caràcter públic i comunitari del parc. A més del valor cultural- patrimonial, el parc és un espai públic connector de barris i equipaments i l’espai de lleure de moltes persones. Dit això, tenim el convenciment que el tancament no
repercutirà de forma positiva als usos comunitaris del parc ni evitarà les molèsties derivades de la massificació turística. Al contrari, les limitacions d’accés augmentaran encara més la pressió de visitants a les zones no tancades i als carrers adjacents al parc. No trobem un sol motiu per pensar que el tancament beneficiarà els veïns. Estem convençuts que els problemes del Parc no es resolen actuant en l’àmbit del propi parc.

Perquè hem de ser els ciutadans qui hem de pagar la covardia de no adequar les polítiques fiscalitzadores de la indústria turística a la ciutat? Posar taquilles per accedir a l’espai públic és la opció més retrògrada i antidemocràtica que se’ns acudeix. I el més perillós, assenta un precedent reproduïble. Avui gaudirem d’un suposat “dret de veïnatge” – que incompleix jurisprudència europea -, demà serem vetats en un altre barri. L’accés lliure i anònim a l’espai públic és un dret al que no volem renunciar.

Malauradament ens trobem davant de la impassibilitat dels grups polítics presents al districte i d’un govern municipal que té por d’obrir el debat a la ciutat però que no té problemes en obrir els despatxos a associacions de veïns fantasmes i tramposes.

El tancament aniquilarà definitivament el vincle emocional de la ciutat amb el parc. Un parc que era una mica de tots i ara ja no podrà ser de ningú.

Anuncis

Un pensament sobre “En defensa del Park Güell

  1. Vull donar les gràcies al senyor que hi ha al park güell informant sobre aquesta problemàtica. Encara queda gent com ell i la resta de la Plataforma que lluiten per defensar lo públic i lo de tots!

    Seguiu endavant!

    Gràcies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s